U Comment - I Follow: Let's Readers Leave Their Comments

Jika Anda perhatikan di sidebar blog ini ada logo baru yang bertulisan “U Comment I Follow”. Apa artinya? Artinya, setiap link ke blog Anda di kolom komentar di blog ini akan diperhitungkan oleh search engine sekelas Google. Dan itu bagus dan menyehatkan untuk page rank blog Anda di search engine. Di beberapa blog yang saya baca, hal ini menjadi semacam gerakan atau kampanye kecil-kecilan, “Dofollow Movement”. Kampanye ini pertama kali saya temukan di situs Connected Internet. Dan nampaknya saya lihat belum ada blog Indonesia yang memasangnya (tolong koreksi bila saya salah).

Secara default, blog platform seperti Blogger dan Wordpress mempunyai atribut “Nofollow” untuk semua komentarnya. Tujuannya tak lain untuk mencegah komentar spam. Atribut Nofollow menginstruksikan kepada “search spider” atau “search robot” agar tidak memperhitungkan alias mengabaikan link di komentar. Nah, untuk merangsang agar pembaca senang atau suka menulis komentar di blog Anda, hilangkan atribut Nofollow ini, dan pasang logo tidak resmi “U Comment I Follow” seperti yang saya pasang. Bagaimana caranya?

Untuk di Wordpress, caranya gampang dengan mendownload dan menginstall Dofollow plugin.

Sedangkan untuk di Blogger, caranya dengan menghapus atribut Nofollow:
1. Setelah login ke dashboard Blogger, lalu klik Layout.
2. Klik Edit HTML. Klik “Expand Widget Template”.
3. Cari dan hapus kode di bawah ini:
rel='nofollow'

Untuk mempermudah pencarian, gunakan browser Mozilla Firefox yang dapat didownload secara gratis.
Menurut pengalaman saya, ada dua kali kode tersebut tertulis di template. Jadi cari lagi dan hapus kode yang sama.

Selamat mencoba!

48 comments:

narendra.s.v said...

nice post yaar :D

roslimh said...

excellent topic..keep it up

nubargulbenkiana said...

Salam kenal mas..

Artikel mas ini sangat menarik, karena memang seperti yg kita tau Blog2 baik berbasis WP maupun Blogger.com rata2 memasang atribut tag noffolow di fasilitas comment-nya. Tapi di page source blog ini sendiri kok masih memakai atribut nofollow ya mas?

indobloger said...

narendra and roslimh, thanks for your comments.

indobloger said...

nubargulbenkiana, terima kasih atas komentarnya. Atribut yang anda temukan di source bukanlah atribut yang sebenarnya, tapi atribut yg saya tulis sebagai pedoman bagi pengguna blogger untuk tujuan pembelajaran. Tolong Anda cek lagi deh.

Coaster said...

I have just removed nofollow and put dofollow on backlinks and comments on my blogs.
Good Free RPG Games
Japanese Ice-cream
I hope it brings some visitors and comments.

Andro Noor said...

mas, emangnya kalo comment di blogger ga bisa kayak di wordpress ya? sori nih, oot, tapi saya coba terapin ilmunya di awantoriadi.blogspot.com deh...

indobloger said...

Comment di Wordpress memiliki keunggulan drpd Blogger, di antaranya mode Reply, yang tidak ditemukan di Blogger.

George Lindemann Jr said...

I also removed the no-follow from my blog a month ago. I can say that the level of spam remained the same. So did the level of comments, but at least my loyal readers got some links.

Duit Gratisan said...

Wah mas, sekarang gerakan dofollow semakin gencar. Kalau sekarang udah banyak yang pake dofollow. Bikin ngeblog makin sip aja

dizi izle said...

thanks

Pandu Cari Duit said...

Kalo mau comment yang dofollow, datang aja ke blog ku dan tinggalkan comment disana.
(He..he mau ngetes juga apa blog mas ini dofollow).
'Lam kenal, mas...

Amaterasu said...

Tpi ini ada penalty yang bikin Pr turun g?

Greg said...

Thanks for the write up!

Joeseph said...

The do follow movement is great because its good for both the blogger and webmaster as it creates more participation. Thanks

Joeseph said...

I think the do follow movement is great as it benefits both the blogger and webmaster by creating more participation. Thanks for posting!

Michael Corrao said...

Thanks for the great tip. Keep it up!

Yohanes A Cahyo said...

Berita bagus buat yang belom punya PR seperti saya,

MBA Colleges said...

I find a dofollow blog more interesting. We all need to have some love and actually blogging is about sharing and giving comment to each other. Dofollow makes people feel more appreciated when the post comment on your blog.

As long as you are the decider for which comment is true and have value to your blog, you are safe. Keep the approval rate low, yet the quality of the comment must be very good. Thus giving back as a “thank you” by a dofollow comment link gives the commentator a loved feeling.

It’s just my personal opinion. Let you be the judge of it.

{Manish Kapoor}

stock market said...

Nice post, dofollow is great!

dissertation writing said...

As far as i suggest Your Web site acts a great role in providing information to targeted visitors. I recognize or rated it as excellent.

Cleanse Body said...

I really like the dofollow tag on websites like yours. Very helpful for everyone.

Anonymous said...

Great ideas to remove nofollow. Keep dofollow to all comments

Szenovera said...

Great advice. It is interesting to stimulated your visitor continue put their comments. Regard..

indobloger said...

Thank you guys for your comments.

indobloger said...

Thank you guys for your comments.

Acai Berry said...

Great site and the dofollow is much appreciated.

Tnomeralc Web Design Toys said...

This type of move or changes are what most bloggers needed to attract more traffic to their sites.

Rein Valdez said...

Bloggers like me really so excited that people will comment on your post or blog. Either good or bad. Having that one is the affirmation that your blog has been crawling in the net. And such nice things to give away do follow on your commentators benefit. Thank you.

ravindra said...

really nice post it will be new revolutions in blogger world . i also write post about Stylish and dynamic comments box for blogger blog check it out Stylish and dynamic comments box for blogger blog

marblehost.com said...

Hi, it nice to see one more spreading the link juice, I can't understand why many of them still stick to no follow when there is no reason to do so except to stop spam, which can be done by many other means.Do follow also encourages the commentators to comment on the blog.

conservatory said...

Comment and following are the best options to increase social network and get benefits from it.

Instant Web Host Setup said...

Thanks!! I wish heard about this earlier.....
Felt bed penalizing my commenters all this while.
i'v removed nofollow in comment too.

Glasgow Dentist said...

Commenting is a good way to get feedback and ideas from the readers. It help us to know the people's interest and a great way to share knowledge.

Web Design Quote said...

Comment posting and the following are the best options to increase social network and get benefits from it.Blogger really like and excited when people will comment on his post or blog. So keep touch with the blogger community and build your social network.

Eriuqs Spires Healthy Recreation said...

You have choosen to have an active blog just by making this more. I am also thinking of making my blogspot a dofollow one.

blog sedekah said...

saya pikir logo spt itu malahan dofollow,,

katarashop said...

klo di followers itu do follow apa nofollow ?? kan lumayan klo do follow??

thanks infonya yah??

Benivolent Web Design said...

I think allowing do follow links in comments is good only as lnog as the visitor leaves a good analysis of the post with the comment. But it should be considered as total spam if it's done only to get some link juice.

hanum said...

menghargai komentar dan link follow biar makin kenceng trafficnya ^_^

santi said...

bagus..

berlomba-lomba dalam hal kebaikan..

info yang bagus,

MBA India said...

Do Follow does make sense because there is an incentive for the people to come to and post comments. To reduce spam once can moderate the comments regularly.

Tandenknarsen said...

I agree, dofollow is great! And by way of a thank you for your helpful attitude, here's a small tip -- you've got a spelling error in the title of this post ("Let's" should be "Lets").

Abogados de Accidentes said...

As you mentioned be dofollow is a must for those who want to improve the positioning on the web, but also has its advantages and disadvantages, however is a good initiative

Clommo Trust said...

I`veinclude ypou into my dofollow blogs finder database, Please stay dofollow.

Fathul Mujib said...

mantap infonya sob, mampir ke tempat ane ya?

Bergaya said...

setuju gan... mari saling mendukung..

refand said...

ane sangat setuju gan........